Zo flexibel als een elastiekje

Het pneumatische kitpistool is een bekend product voor Bostik en Rokatec. Inmiddels zijn er al ruim 1.000 stuks geproduceerd en is de tijd gekomen voor een mooie productverbetering. We zijn in gesprek met Jan Veenstra, Support Manager van de firma Bostik en we vroegen hem over zijn ervaringen met Rokatec.

Alle soorten lijmen

Bostik is een onderdeel van de Total Group en is in 55 landen internationaal actief in de ontwikkeling en levering van praktisch alle soorten lijmen. De productie van de lijmen is verdeeld over 40 verschillende locaties. Voor de verwerking van de Simson 2 componenten lijm wordt gebruik gemaakt van het Dual SMP 400 pneumatische kitpistool dat geproduceerd wordt door Rokatec. Door het unieke ontwerp is het mogelijk om met een relatief kleine motor een enorm hoge druk te maken die nodig is om de verschillende componenten goed te kunnen mixen. Veel van de kitpistolen worden gebuikt in de transportsector zoals; treinenbouwers, bussenbouwers en in maritieme toepassingen.

Ze denken niet in problemen maar stoppen de problemen in een oplossing.

Veel makkelijker

Het is inmiddels alweer 10 jaar geleden dat het kitpistool ontwikkeld is. De samenwerking tussen Bostik en Rokatec loopt al sinds 2004 waardoor een duurzame relatie is ontstaan. Het project is destijds gestart als een samenwerking tussen Bostik, Rokatec en een designbureau met als doel dat Rokatec het product productie gereed zou maken. “Gedurende het project bleek dat Rokatec in staat was om het hele project inclusief alle fases op te kunnen nemen waardoor het voor ons ineens veel makkelijker werd.” Vanaf dat moment is de intensieve samenwerking tussen Bostik en Rokatec begonnen en dit is zo gebleven.

Productverbetering

Voor de juiste werking van het kitpistool is het van belang dat het toerental van de aandrijving gereduceerd wordt om het benodigde koppel te halen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een tandriem in combinatie met tandriemschijven. Dit had als voordeel dat er weinig ruimte nodig was voor alle onderdelen. Door de tijd heen is gebleken dat dit onderdeel ook de zwakste schakel van het product is. Een goede reden om na een tijd het product eens goed onder de loep te nemen en te verbeteren. Het hele ontwerp is op hoofdlijnen gelijk gebleven maar juist de zwakste schakel is significant verbeterd. Dit door een slimme constructie van verschillende tandwielen.

Win-win-situatie

Jan is er stellig van overtuigd dat in de toekomst bedrijven meer zullen en moeten samenwerken om innovatief te kunnen blijven. Het is bijna onmogelijk om in je eentje iets compleet nieuws op de markt te zetten. “Hiervoor heb je elkaar nodig en kun je op die manier een win-win-situatie creëren.”

Samenwerking

Op de vraag hoe Jan de samenwerking met Rokatec ervaart is het antwoord helder. “Ze denken niet in problemen maar stoppen de problemen in een oplossing, een hoog kennisniveau, de communicatie is helder en correct, en ze zijn zo flexibel als een elastiekje. Echt een aanrader voor bedrijven die snel en flexibel willen samenwerken."