Veilige producten, dat wil toch iedereen!

De samenwerking tussen KONE en Rokatec kent een lange geschiedenis. Vanaf 1996 is Rokatec een partner in product ontwikkeling, productie en assemblage bij KONE Deursystemen. Sinds kort neemt Rokatec ook deel aan KONE’s veiligheidsprogramma voor Kids, “Max en Bob”. Vindt KONE het belangrijk en van meerwaarde dat een partner deelneemt aan zo’n programma?

Wij vinden het ontzettend leuk dat jullie hieraan deel willen nemen! Veiligheid is topprioriteit binnen KONE en dat verwachten wij ook van onze partners. We waren blij verrast toen Rokatec contact opnam met de vraag of zij deel mochten nemen aan het programma van Max en Bob.

Veiligheidsnormen zijn aspecten die gedurende de ontwikkeling en assemblage belangrijk zijn. Hoe borgen jullie al deze stappen wereldwijd als internationale onderneming?

Het KONE “One ISO 9001 en 14001” managementsysteem staat borg voor het gehele traject van ontwikkeling tot het leveren en onderhouden van KONE producten. Bij ontwikkeling zijn bijvoorbeeld risico analyses een vast onderdeel om uiteindelijk een zo veilig mogelijk product te kunnen leveren.

Het KONE People Flow magazine is een internationaal digitaal magazine. Process of urbanisation staat hoog in het vaandel en lezen wij vaak. Is het voor KONE ook van belang om het veiligheidsproces hierop aan te passen in relatie met urbanisation?

Verstedelijking vraagt om extra aandacht voor veiligheid. Hoe intelligenter de apparatuur wordt, des te kritischer wordt de communicatie tussen de apparaten onderling. Los van elkaar kan het geweldig werken, maar als je systemen gaat combineren zoals bestemmingsbesturing, toegangscontrole, informatievoorziening en monitoring liggen gevaren op de loer. KONE werkt continue om deze mogelijke risico’s te beheersen door maximaal in te zetten op People Flow intelligence.

Bij Rokatec werken ze met veilige en professionele apparatuur om producten van KONE te mogen produceren. Moeten alle partners hier aan voldoen?

Ja, KONE hanteert een strenge leveranciersselectie waarbij de “KONE Gedragscode voor Leveranciers” ondertekend en gerespecteerd dient te worden.

In Europa hebben meer dan 100 miljoen personen een speciale aanpassing nodig in verband met een beperking. Is KONE in staat om een veilige toegankelijkheid te bieden voor deze personen?

Ja, veiligheid is voor KONE topprioriteit. We werken nauw samen met de mensen die op onze producten vertrouwen in hun dagelijkse leven. Een manier waarop we de veiligheid bevorderen, is door het organiseren van jaarlijkse evenementen die mensen de kans biedt om er achter te komen hoe liften en roltrappen werken en hoe ze veilig gebruikt kunnen worden. Hierbij houden we rekening met diverse gebruikers, van de drukke zakenman, oma of opa met een rollator, personen in een rolstoel, tot een ouder met een kinderwagen.

Kleine dingen maken het verschil in veiligheid. Kinderen moeten goed begeleid worden in het gebruik van liften, deuren en roltrappen. Heeft KONE daarom het lesmateriaal ontworpen om ook deze jonge gebruikers veilig deel te laten nemen aan de flow binnen een gebouw?

Dat klopt. Je kan het dagelijks tegenkomen, een kind die een roltrap gebruikt als speeltoestel. Heen en weer rennen op en rond roltrappen, zitten op de roltrap, hangen aan de leuning, de gekste dingen. Kinderen hebben niet altijd het besef dat dit heel gevaarlijk is, roltrappen, liften en automatische deuren zijn machines en daar moet je voorzichtig mee om gaan. Tijdens de les laten we kinderen op een leuke manier kennis maken met de gevaren van roltrappen en liften, je staat versteld van de verhalen die je tijdens zo’n les hoort! Ook ouders kunnen soms nog wel eens wat ‘opvoeding’ gebruiken, hoe vaak zie je wel niet ouders met een buggy op een roltrap? Zo gevaarlijk! Na de les krijgen de kinderen een pakket mee naar huis waarin alle DO’ s en DON’T s staan, hun omgeving kan er ook nog iets van leren. Op www.kone.nl/kinderen-en-veiligheid zijn ook de video en het computerspel van Max en Bob te vinden!

Veiligheid blijft een gezamenlijke inspanning tussen producenten, gebouweigenaren en gebruikers. Naast de door KONE geïntroduceerde lespakketen van Max en Bob organiseert Rokatec ook een tekenwedstrijd voor kids. Waarom ondersteunen jullie deze actie?

Omdat wij dit een ontzettend leuk initiatief vinden! Het Max en Bob programma moet vooral niet te ‘zwaar’ gezien worden. Kinderen moeten niet opeens bang worden van liften en roltrappen, de materialen die beschikbaar zijn en ook deze actie houden het ‘luchtig’ met een serieuze ondertoon en dat is belangrijk.

Tot slot, kunnen wij in de toekomst nog meer leren van Max en Bob?

Zoals je kunt zien komen Max en Bob in de video in het winkelcentrum alleen maar roltrappen en liften tegen, geen automatische deuren. De materialen van Max en Bob zijn ontwikkeld door KONE corporate in Finland en worden wereldwijd gebruikt. Niet in alle ruim 60 landen heeft KONE ook deursystemen als gebouwdeuren, dit komt wel steeds meer en de plannen zijn er dan ook om KONE deuren in het Max en Bob materiaal te integreren!