“Ik heb een idee” tot en met productie

Veel mensen hebben ideeën over nieuwe producten die het dagelijkse leven makkelijker kunnen maken. Veel van deze ideeën ontstaan bij mensen die zelf tegen terugkerende ongemakken aanlopen. Dit soort product ideeën kunnen enorm waardevol zijn voor een bepaalde doelgroep. Een mooi voorbeeld hiervan is deze industriële steekwagen-en-ladder-in-één. Aan tafel zit Rob van Dartel; de bedenker van dit product.

Je vertelde dat dit idee al jaren in je hoofd zit. Hoe is dit ontstaan? Tegen welk probleem liep je aan?

“Ik werk al jaren als keukenmonteur waarbij ik dagelijks gebruik maak van mijn ladder en steekwagen. Omdat mijn bestelbus regelmatig op een flinke afstand van de klus staat wil ik graag al mijn spullen in één keer mee kunnen nemen op mijn steekwagen. Maar dit wordt lastig als ik naast mijn gereedschap en montagespullen ook nog een trap mee moet nemen. Vaak moet ik dus meerdere keren heen en weer lopen. Verder loop ik heel vaak tegen het probleem aan dat ik in mijn overvolle bestelbus altijd nog mijn ladder en steekwagen kwijt moet. Hier is het idee ontstaan: waarom combineer ik de ladder en steekwagen niet als ik deze toch dagelijks nodig heb?”

 

Vanaf dat moment ben ik gaan zoeken naar een bedrijf dat in staat was mijn product verder te ontwikkelen maar ook kon produceren.

Je bent niet gelijk naar een ontwikkelbureau gestapt maar je bent zelf met het een en ander begonnen. Wat heb je allemaal gedaan om je ideeën concreet te krijgen?

“Het idee zit al sinds 2003 al in mijn hoofd, maar toen ik in 2011 mijn duim brak en daardoor niet kon werken had ik ineens tijd om dit idee verder uit te werken. Ik ben toen een tekenbord gaan kopen om mijn ideeën op tekening te zetten. Daarna heb ik een testmodel in elkaar gelast om te zien hoe het functioneerde. Dit testmodel heb ik wel twee keer aangepast omdat ik zag dat het beter kon.”

Wat was het moment dat je bent gaan zoeken naar een partner die je verder kon helpen met de ontwikkeling? Hoe ben je bij Rokatec terecht gekomen?

“Nadat ik mijn ideeën dus had uitgewerkt kwam ik op het punt dat ik hulp nodig had om dit verder te ontwikkelen. In eerste instantie ben ik gaan zoeken naar branche gerelateerde bedrijven die mogelijk interesse in mijn product zouden hebben. Dit werd helaas geen succes vanwege de onzekerheid of een totaal nieuw product wel aan zou slaan in de markt. Vanaf dat moment ben ik gaan zoeken naar een bedrijf dat in staat was mijn product verder te ontwikkelen maar ook kon produceren. Op de ESEF beurs ben ik toen op de stand van Rokatec terecht gekomen. Daar zag ik verschillende producten staan die door hen ontwikkeld en geproduceerd zijn. Dit was dus precies waar ik naar op zoek was. Een gesprek volgde en na korte tijd heb ik het project bij Rokatec neergelegd.”

Rokatec werkt graag mee om goede productideeën realiseerbaar te maken. Hoe ging de samenwerking met Rokatec? Ik denk dan aan communicatie en mogelijkheden om de vinger aan de pols te houden.

“Wat mij opviel is dat Rokatec het project heel professioneel heeft begeleid. Dit zorgde er voor dat ik dit met een gerust hart heb overgedragen. Doordat er meerdere bespreekmomenten ingepland werden kreeg ik snel inzicht in het volledige verhaal en kon ik op de juiste momenten bijsturen en keuzes maken. Ook was ik verrast door het heldere overzicht met de verschillende keuzemogelijkheden die bedacht waren. Daarbij werden de voordelen en nadelen duidelijk aangegeven. Hierdoor heb ik mezelf achteraf geen moment afgevraagd: had dat niet anders gemoeten?”

Rokatec heeft dit project vanaf het ontwerp tot productie en levering toe begeleid. Wat heeft Rokatec bij kunnen dragen aan jou product?

“Doordat Rokatec als ontwikkelbureau en leverancier het volledige project heeft overgenomen hoefde ik mij geen zorgen te maken over de haalbaarheid van het ontwerp. Ik wist dat de keuzes die mij aan gepresenteerd werden ook echt produceerbaar waren. Maar ik wist ook dat de verantwoordelijkheid voor de productie ook volledig bij Rokatec lag. Zo is mijn product, binnen het budget, tot een professioneel product ontwikkeld en geproduceerd, en was ik volledig ontzorgd.”