Elke reis van 10.000 mijl begint met 1 stap

“Elke reis van 10.000 mijl begint met 1 stap”, een Chinees spreekwoord, die zeker op onze Chinese handelsmissie slaat. Johan van Oldenbarnevelt nam in 1602 het initiatief om samen met De Staten-Generaal de VOC op te richten en groeide uit tot de grootste handelsonderneming van de wereld…. Bewonderenswaardig zo vinden wij. Voor ons lijkt China nog vaak op 1602.

Het is augustus 2013, toen er besloten werd dat ik met mijn partner Pascal Arts naar onze handelspost in China zou afreizen voor een periode van 6 maanden met de opdracht een nieuwe locatie te vinden voor zowel ons kantoor als onze machine- en assemblage fabriek én deze te verhuizen vóór Chinees Nieuwjaar eind januari 2014. Bovendien moest ook onze Chinese locatie over op het ERP systeem Exact met nog diverse andere opdrachten. Synergie tussen het moederbedrijf in Nederland en de handelspost in China was het codewoord. Binnen 2 maanden vertrokken we.

En we zagen het al helemaal zitten. Japanse strakke Lean opstellingen, nieuwe vloer, 1800m2, hypermodern…

VOC mentaliteit

In tegenstelling tot Johan van Oldenbarnevelt mochten wij ons verplaatsen met een aluminium vlieger en ruilen wij paard en wagen in voor o.a. een moderne taxi, maar toch!
En zo zetten wij als het nieuwe VOC 2.0 team in oktober voet aan wal en bewegen ons sinds die tijd in Guangzhou China op handelsmissie voor Rokatec. Guangzhou (ook wel Kanton) is een stad van ongeveer 14 miljoen inwoners en min of meer zo groot als de provincie Utrecht. De stad staat bekend om de smog, maar daartegenover ook weer om de heerlijke keuken. De voertaal is Kantonees, wat dus echt totaal anders is dan het Mandarijn en Engels spreekt men nauwelijks of niet. Nederland ligt 5700 miles verderop.
Nou, ga er maar aanstaan. Chinees kenden we alleen van de dinerkaart en we struikelen nog dagelijks over de stokjes.

Dus daar stonden we dan eind oktober, na 9 bezoeken bij andere handelsposten (lees: oude fabrieken) waren we beland in een moderne Japans/Chinese kleding fabriek. Onze collega had goed voorwerk verricht, deze moest het worden. En we zagen het al helemaal zitten. Japanse strakke Lean opstellingen, nieuwe vloer, 1800m2, hypermodern... Deze handelspost moesten wij hebben en de strategie werd ingezet in de vorm van een nieuwe meeting na het weekend.

Dinsdag zat de Nederlandse delegatie met onze Chinese collega's aan tafel tegenover Chinezen in dienst van een Japanse aandeelhouder. Een tafel waar de Europese Unie in Brussel jaloers op zou zijn. Een boardroom met 60 stoelen, 8 meter hout/leren tafel waar Pascal meteen aan het hoofd plaats nam. Zo dat is alvast 1-0, maar Banzaai was de tegen aanval vanuit het Japans/Chinese kamp, prijs is prijs en meebewegen vanuit Japan was niet mogelijk. Ruimte op maat, groei, minder m², 3 jaren prijs staffel.... telkens konden we weer terug in de hoek. Na 2 uur overleggen over stroom capaciteit, personeel mag geen strafblad hebben, tax incl. of excl. waren we er wel klaar mee. Welkom in China.

Bovendien begon ik al verschijnselen van 1e scheurbuik te vertonen dus werd ik afgezet en ben ik meteen ter kooi gegaan. We voelden ons ietwat verslagen. Dit zijn wel de momenten dat we aan Balkenende terug moet denken " schouders er onder." Waar is de VOC mentaliteit gebleven in dit land?

Kielhalen

Op vrijdag krijgt onze Chinese collega al telefoon van de tussenpersoon of we al wat weten. Kijk, dan weten wij genoeg en begint onze oorlog op de handelspost in den vreemde. We willen de prijs omlaag, contract flexibel maar ze blijven volhouden dat dit de prijs markt conform is. Met Nederland overleggen, rapporteren, doorrekenen, etc. Vrijdag middag kregen we al wel de goedkeuring om de nieuwe post te bemannen, maar ‘minder altijd beter’ was de boodschap vanuit Nederland. We takelen het liever over het weekend was onze boodschap i.v.m. de te bepalen tactiek. Maar…. zaterdagmorgen tijdens ons Dim Sum ontbijt en thee gepruts met collega’s ineens de eigenaar/aandeelhouder aan de telefoon: Er zijn meer kapers op de kust, we moeten wel dit weekend reageren.

Wij denken nog, welk Chinees bedrijf wil momenteel met Japan in zee gaan? Voor de leken onder ons, China heeft wat ruzie om o.a. een klein eilandje. Maar oké, dit is onze oorlog en dus 0,50 cent per m² eraf, geen extra belastingen en energie prijs fixed! Heerlijk alle tactieken doornemen. Dit gaat ongeveer de hele zaterdag door, zelfs tijdens een cultureel bezoek aan een religieus tombe museum gaan de onderhandelingen nog door. Zo langzamerhand waren we er wel klaar mee en lieten dit dan ook aan onze Chinese collega’s blijken, die de letterlijke vertalingen richting het andere kamp gelukkig achterwege hebben gelaten.

Uiteindelijk kregen we om 17:45 het verlossende smsje dat ze akkoord gaan met onze voorwaarden. We denken dat onze thuispost in de Meern te Nederland, ons zou kielhalen als ze hoorden dat we bijna schipbreuk zouden oplopen door 0,50 cent per m².

De verhuizing

Januari 2014: Zware en grote CNC machines worden vanaf de 2e etage ‘getild’ de vrachtwagens op. Het kantoor was inmiddels al verhuisd. D-day was aangebroken voor Rokatec China, we hadden 3 dagen de tijd om een hele fabriek in te pakken en te verhuizen. Dit was ook meteen de laatste mogelijkheid om voor Chinees Nieuw jaar nog het speciale verhuisbedrijf in te huren. Strategisch een meesterzet zou later blijken. We hebben alles tot in de puntjes uitgewerkt. De stekker ging er pas 1 dag voor de verhuizing echt uit, de laatste producten rollen om 14.00 uit de machines was onze voorspelling. Meteen kon er worden begonnen met de grote schoonmaak van het materiaal en het aftappen van het koelwater en olie.

De assemblage moest nog wel blijven draaien, een 40ft container moet tot de nok vol geladen worden. Transport naar Nederland mag geen vertraging oplopen in de haven i.v.m. Chinees Nieuwjaar en de grote verhuizing, was de opdracht. Precies op tijd was daar de vrachtwagen met de 40ft container, echter de gehuurde heftruck was in nog geen velden of wegen te bekennen. Deze was in een gat gereden en bleek een klapband met wat schade te hebben. Op naar de nieuwe locatie, alwaar de container met de overige pallets geladen werd. Met uiteindelijk 1,5 uur vertraging vertrok de container naar de haven.

…in een gat gereden en bleek een klapband met schade te hebben.

Om 7 uur ’s avonds kwamen de grote wagens met de CNC machines aan op de nieuwe locatie. Het moest vandaag nog allemaal staan, want Chinees Nieuwjaar was in zicht. Om 12 uur stond alles goed en kregen wij een lift voorin de vrachtwagen richting ons appartement. De volgende dag begon voor onze collega’s hun vakantie en konden wij alles die 2 weken naar onze wensen Lean inrichten, tellen en op locatie zetten. In april stond onze oorspronkelijke terugreisdatum gepland, maar de handelsmissie breidde zich uit en zo blijven we hier tot september: 1 jaar in China.

Langzaamaan begint China zich voor ons te openbaren. Dat mag ook wel als wij bedenken hoeveel miles wij al in 9 maanden tijd hebben afgelegd, te voet, met de metro, taxi en de trein. Maar ook miles in tegenslagen, overbruggingen, geduld en bovenal doorzetten. Miles die resulteren in de synergie die Rokatec voor ogen had 9 maanden geleden en waar u als klant de vruchten van plukt…VOC 2.0.

Word vervolgd...

Charlotte Zentgraaff

We denken dat onze thuispost in de Meern te Nederland, ons zou kielhalen als ze hoorden dat we bijna schipbreuk zouden oplopen door 0,50 cent per m².

Charlotte Zentgraaff - Manager Purchasing and Logistic

Charlotte Zentgraaff logistiek bij Rokatec